Pomysł na hiszpańskie danie w Twojej kuchni

TORTILLA DE PATATA znana także jako TORTILLA ESPAÑOLA

Marta Lewicka-Blanco   © Akademia Caramba Płock 2022

Do przygotowania hiszpańskiej tortilli o średnicy 24 cm i grubości 4,5 cm użyłam:
 
????diez patatas pequeñas - 10 małych ziemniaków,
????seis huevos - 6 jajek
????una cebolla grande - 1 duża cebula
????un vasito de oceite de oliva virgen extra - szklaneczkę oliwy z oliwek extra virgen
????una cucharadita de sal - łyżeczka soli
 
????sofreír la cebolla - podsmażyć cebulę
????freír las patatas - smażyć ziemniaki
????ablandar - doprowadzić do miękkości
????aplastar con un tenedor - rozgnieść widelcem
????colar las patatas - odcedzić ziemniaki
????batir los huevos - ubić jajka
????mezclarlo todo - wymieszać wszystko
????dar la vuelta a la tortilla - przewrócić tortillę
????servir caliente o del tiempo - podawać gorącą lub w temp. pokojowej
????comer con pan - jeść z chlebem ????️????
????¡Que aproveche! - Smacznego!
 
Może być zdjęciem przedstawiającym jedzenie i w budynku